Pagini

joi, 1 septembrie 2011

Gelozia - armă fatală pentru suflet

Ai fost vreodată gelos? Cum te simțeai? Trădat? Neglijat? Ca un pod pustiu în ploaie?

Fără intenția de a defini gelozia, pentru că sunt convinsă că fiecare a cunoscut-o mai mult sau mai puțin, aș vrea să scriu câte ceva despre formele ei și efectele pe care le are. Sigur, ea se poate manifesta atât în cuplu cât și față de alt membru al familiei, față de un prieten sau cunoscut. Mă voi referi mai ales la relația de cuplu.

Așadar, ia sa vedem în care dintre forme te situezi...

1. Gelozia de tip INVIDIE - se naște dintr-o stima de sine scăzută și te deranjează că celălalt e mai bun ca tine. Cel mai grav este când apare în cuplu. Este un tip de gelozie care strică ce este frumos în relație. Realizările celui iubit ar trebui să te determine să îl iubești si mai mult și să îți dorești să crești spre excelență.

2.Gelozia de tip COMPETIȚIE - o formă în care îl percepi pe partener ca pe un adversar. Acest simțământ îți paralizează dragostea și stima față de cel pe care ai ales să îl iubești.

3. Gelozia de tip POSESIVITATE - tot o formă de devalorizare a propriei persoane.
Raționamentul după care acționezi este: “Nu sunt bun de nimic, sunt singur şi nu valorez nimic fără tine. Am nevoie de atenţia şi dragostea ta permanentă şi de aceea nu-ţi dau voie să te îndepărtezi”. însă de data aceasta, aparent, nu îți îndepărtezi partenerul. De ce aparent? Pentru că, simțindu-se sufocat de posesivitatea ta, își va dori tot mai serios să evadeze.






4. Gelozia de tip EXCLUDERE - alimentată de sentimentul că ești exclus sau neglijat. Nu îți convine când pare că acordă atenție mai multă serviciului, TV-ului sau altor persoane. Sigur că este legitimă gelozia în cazul în care majoritatea timpului pertenerului este petrecut în activități sau relații care te exclud pe tine. Însă nu este cazul să devii gelos dacă se întâmplă ca din joi în paști să îi dea șeful de lucru peste program sau când mai iese cu băieții (fetele).

5. Gelozia de tip  SUSPICIUNE - apare când există factori care pun la îndoială loialitatea partenerului. Factorii pot fi reali sau imaginari (în cazuri patologice). Suspiciunea nefondată și exprimată în mod paranoic poate duce la situații de conflict sau chiar la penibil.
De aceea, este bine ca atunci când suspectezi ceva, să nu acționezi spre acuzare sau răzbunare. Așteaptă până devine totul clar și adu în fața partenerului, în mod calm, motivele pentru care ai ajuns la concluzia de neloialitate. S-ar putea ca să ți se aducă în față adevarata stare a lucrurilor care să demonteze suspiciunile tale. Și, nu vei fi mai fericit să îți dai seama că încă te iubește și îți este loial? Și, nu va fi mai frumos să nu existe în amintire crize de isterie nefondate? Sau poate, mai grav...ca în filmulețul următor...:)




     În concluzie, gelozia apare dintr-o stimă de sine scăzută și îți roade sufletul. Soluția? Probabil sunt mai multe. Dar există una în care eu cred foarte mult : COMUNICAREA. Este cea fără de care relațiile se prăbușesc mai devreme sau mai târziu.  Dacă începi să comunici, vindecarea de gelozie este pe drum.
     Deci: Comunicați, comunicați, comunicați!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu